Csirkeallergia a kutyáknál – biztosan allergia?
A csirkeallergia, mint bármely más táplálékallergia, az immunrendszer túlzott reakciója egy adott élelmiszerre. Azonban nem minden kedvezőtlen reakció, amely egy étel elfogyasztása után jelentkezik, allergia. Az ételallergia mellett léteznek más problémák is, például élelmiszer-túlérzékenység, amely nem feltétlenül allergiás eredetű.
Néhány esetben anyagcserezavarok, például laktóz-intolerancia lehet a probléma forrása, de pszichológiai tényezők, mint az adott ételtől való idegenkedés is szerepet játszhatnak, különösen érzékeny kutyák esetében.
Hogyan ismerjük fel az allergiát?
Táplálékallergia a kutyánál
Az ételallergia az immunrendszer rendellenes válaszreakciója az úgynevezett allergénekre. Ilyenkor a kutya szervezete antitesteket (IgE) termel, és a T-limfociták aktiválódnak. Amikor a kutya ismét kapcsolatba kerül az allergénnel – jelen esetben a csirkével –, gyulladásos reakció alakul ki.
A különböző vegyi anyagok felszabadulása miatt létrejövő gyulladás számos klinikai tünet megjelenéséért felelős.
A hangsúly az ismétlődésen van. Nem beszélhetünk valódi szenzibilizációról, ha csak átmeneti emésztési zavarokat észlelünk, vagy ha a kutya szervezete egy számára mérgező anyagra reagál.
Mely kutyák a legérzékenyebbek az allergiára?
Az allergia bármilyen korú, fajtájú vagy nemű kutyánál előfordulhat. Általában fiatalabb állatoknál figyelhetjük meg leginkább, és a veleszületett allergiás hajlam már az első életév előtt is megmutatkozhat.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy idősebb kutyákban ne alakulhatna ki ételallergia. Ahogy az embereknél is, az allergia bármikor jelentkezhet, életkortól függetlenül, és fennállhat egész életükben, de akár spontán meg is szűnhet.
A környezeti tényezők mellett bizonyos fajtajellegű hajlamról is beszélhetünk. Egyes kutyáknál az érzékenység nagyobb gyakorisággal fordul elő. Az ételallergiára különösen hajlamos fajták a következők:
- angol bulldog,
- boxer,
- cocker spániel,
- dalmatin,
- golden retriever,
- labrador retriever,
- schnauzer,
- mopsz,
- terrier.
Baromfiallergia kutyáknál – tény vagy mítosz?
Egyes összetevők valóban allergénebbek, mint mások? Sokan úgy vélik, hogy a csirkehús a kutyák ételallergiájának leggyakoribb forrása, azonban ez nem teljesen igaz. Az ételallergiát bármely élelmiszer-összetevő kiválthatja, így a csirkeallergia sem feltétlenül a baromfi allergén tulajdonságai miatt fordul elő gyakran, hanem inkább azért, mert a csirke az egyik legelterjedtebb alapanyag a kutyák számára készült tápokban.
A csirkehús vagy -zsír sok száraz és nedves eledelben megtalálható, így nagyobb eséllyel okoz allergiás reakciót.
Százalékosan nézve azonban a marhahús gyakoribb allergén, és sok kutya reagálhat allergiás tünetekkel a tejtermékekre, tojásra, vagy gabonafélékre is, különösen a búzára, szójára és kukoricára. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a különféle adalékanyagok – például színezékek, ízfokozók, sűrítőanyagok és tartósítószerek – szintén kiválthatnak allergiát.
Egyes kutyáknál akár több összetevőre is kialakulhat allergia. Honnan tudhatja, hogy kedvence allergiában szenved-e, és hogyan kezelheti azt?
Hogyan ismerjük fel a kutya ételallergiáját?
Az ételallergia tünetei kezdetben enyhék lehetnek, vagy nem egyértelműek. Éppen ezért fontos figyelni kutyánk viselkedését és észrevenni a normálistól való eltéréseket. Az ételallergia szorongást, viszketést és fájdalmat okozhat, ami rendkívül megterhelő a kutyánk számára.
Gyakran előfordul, hogy az allergiás kutyák nyalogatni vagy harapdálni kezdik a mancsukat, főként a lábközök és tappancsok környékén. A bőr viszketése mellett bőrpír is kialakulhat, leggyakrabban a pofán, fülön, mancsokon vagy az ágyéktájon.
Az állandó nyalogatás és vakaródzás miatt kopaszodás, sőt, akár sebek is megjelenhetnek ezeken a területeken, ami másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethet. A kutya sokszor tárgyakhoz dörzsöli magát, vagy akár az fekhelyébe fúrja az orrát, hogy enyhítse a viszketést, de ezek a viselkedések csak tovább súlyosbíthatják a bőr irritációját.
Akut táplálékallergia esetén a bőrproblémák mellett gyakran emésztőrendszeri tünetek is megjelennek. Ezek között a leggyakoribbak a következők:
- hányás,
- hasmenés vagy székrekedés,
- puffadás,
- túlzott gázképződés.
Ezek a tünetek gyakran együtt jelentkeznek, és komoly kellemetlenséget okozhatnak kedvencünknek. Ha bármilyen rendellenes viselkedést tapasztalunk, amely aggaszt minket, mindenképp forduljunk állatorvoshoz, hogy négylábú társunk megfelelő kezelésben részesülhessen.
Az eliminációs diéta - a kutyaallergia kezelésének módja
Ha úgy gondoljuk, hogy kutyánk táplálékallergiában szenved, első lépésként alaposan vizsgáljuk meg az étrendjét, hogy kiderítsük, mely összetevők okozhatják a problémát. Az eliminációs diéta során fokozatosan eltávolítunk egyes összetevőket a kutya étrendjéből, majd figyeljük, hogy a tünetek enyhülnek-e. Az eliminációs diéta legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig tartson, hogy biztosan megbizonyosodjunk az összetevők hatásáról kutyánk egészségére.
Az egyes ételek kiiktatása során gondosan figyeljük kutyánk testének és viselkedésének változásait. Ha a tünetek enyhülnek, és a bőr állapota javulni kezd, feltételezhetjük, hogy sikerült azonosítanunk az allergiát kiváltó összetevőt.
Fontos azonban, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntéseket. Az eliminációs diétát legalább néhány hétig, de lehetőség szerint 2–3 hónapig kell folytatnunk. Csak ennyi idő elteltével tudjuk megbízhatóan felmérni, hogy a lehetséges allergének milyen hatással vannak kedvencünk egészségére.